Noorse zalm

In de Noorse fjorden ten zuiden van Bergen, waar het water van de noordelijke Atlantische Oceaan diep naar binnen stroomt, bevinden zich zalmkwekerijen, die ons in Nederland – en nog veel andere landen – van gekweekte zalm voorzien.

De kwekerijen bestaan uit ‘silo’s’ gemaakt van netten die diep in het water hangen. Op de bovenrand van de silo’s zitten naar binnen gebogen netten om te voorkomen dat de zalmen er uit springen. De duizenden en duizenden zalmen in de silo’s worden van voedsel voorzien door de slangen vanuit de boot.

De zalmkwekerijen zijn een goede zaak, omdat ze voorkomen dat de oceanen worden leeg gevist. Maar, om een uitspraak van onze grote roerganger Johan Cruijff vrijelijk te parafraseren, elk voordeel heeft zijn nadeel. Veel van de zalmkwekerijen worden geplaagd door de zeeluis, een kreeftachtige parasiet die – net als wij – dol is op zalm. Helaas beperkt de parasiet zich niet tot de kwekerijen, maar verspreidt hij zich door de fjorden. Daarmee worden veel andere vissoorten in het wild bedreigd. De situatie is zo ernstig dat de Noorse overheid inmiddels een verbod op de uitbreiding van de zalmkwekerijen heeft ingesteld.

Op onderstaand beeld zijn vaag de contouren van vijf zalmkwekerijen langs de kusten terug te vinden.

Verder uitgezoomd.

Nog verder uitgezoomd om de positie ten opzichte van Bergen (bovenaan) te laten zien.