Nantes

[10 februari 2018]
Nantes | Notre-Dame-des-Landes

Al jarenlang bestonden er plannen om ten noorden van Nantes een nieuw vliegveld te bouwen. De daarvoor bestemde landerijen van de boeren waren al onteigend en een referendum in het betreffende gebied leverde voldoende steun van de bevolking op om de plannen ter hand nemen. Zo leek het. Maar net zoals de Galliërs onder aanvoering van Asterix en Obelisk weerstand boden aan de Romeinen, zo waren er circa 250 activisten die hun kampement opsloegen op de onteigende gronden. Ze organiseerden een ‘zad’, zone à défendre, waar ze met een antikapitalistische samenlevingsvorm experimenteerden. Ze boden weerstand aan de politieke plannen voor het vliegveld en leefden als een krakersgemeenschap op de terreinen voor de beoogde start- en landingsbanen.
Inmiddels heeft de politiek besloten toch van de nieuwbouwplannen af te zien. Het bestaande vliegveld bij Nantes zal worden uitgebreid. Voor de bewoners van de zad is dat in zekere zin een succes, want het nieuwe vliegveld komt er niet, maar ook het einde van het experiment. De overheid wil de onteigende gronden weer teruggeven aan de boeren. Aan de activisten het vriendelijke verzoek om komend voorjaar hun experiment op deze plek te beëindigen.

De sporen in het land zijn misschien niet spectaculair, maar politiek bleken ze hun uitwerking niet te missen.

Voor wie een beeld wil krijgen van de bouwvormen die het experiment produceerde: zoek op internet naar afbeeldingen bij trefwoorden “zad Nantes”.