Positief advies voor handhaven titelbescherming Interieurarchitect

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) adviseren positief over het handhaven van de titelbescherming van interieurarchitecten. Ook bevelen ze aan de hbo masteropleidingen Interieurarchitectuur, zoals die ook bij ArtEZ Academie van Bouwkunst wordt gegeven, te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling.
De onderzoekers van de UvA hadden de opdracht voor het onderzoek gekregen van het Ministerie van OCW in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester. Het onderzoek was één van de uitwerkingen van het “Actieplan gereglementeerde beroepen” van het kabinet. Doel van dit plan is om na te gaan in hoeverre de titel- of beroepsbescherming in Nederland geen restricties opwerpt voor buitenlandse bedrijven en beroepsbeoefenaren en op die manier de internationale concurrentie belemmert. Eén van de titels die door het kabinet werd genoemd voor evaluatie is die van de interieurarchitect.
In het rapport dat op 21 juni 2016 is gepubliceerd komen de onderzoekers juist tot de conclusie dat de titelbescherming bij interieurarchitecten de concurrentie verhelderd en dat de consument een waarborg heeft voor de kwaliteit van de werkzaamheden wanneer een interieurarchitect in de arm wordt genomen.
De onderzoekers hebben een groot aantal interviews met vertegenwoordigers uit alle geledingen van het veld van de interieurarchitectuur gehouden. Ook is Ingrid van Zanten van Corporeal, de masteropleiding Interieurarchitectuur bij ArtEZ, geïnterviewd. De onderzoekers hebben verder een internationale benchmark gedaan om de situatie in de buurlanden met die van Nederland te vergelijken.
Het rapport is in zijn geheel te lezen en te downloaden van de website van het Bureau Architectenregister. Klik hier voor een directe link.

uva-ia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.