Summerschool 2018 | Resilient Embankments

De summerschool 2018 had als thema Resilient Embankments, veerkrachtige oevers, en vond plaats in de uiterwaarden van Lent net achter de dijk langs de Waal. Dit was de zesde editie van de jaarlijkse summerschool die door vier scholen langs de Rijn wordt georganiseerd: de Fachhochschule in Konstanz, de ENSAS en de INSA in Straatsburg en Artez Academie van Bouwkunst. Van 8 tot en met 13 juli waren 29 internationale studenten neergestreken in het tijdelijke campement op het terrein van de Historische Tuin in Lent.

De locatie aan de Waal was gekozen vanwege de grote by-pass die daar onlangs was voltooid. De gigantische ingreep om Nijmegen te behoeden voor hoog water geeft een goed beeld van het Nederlandse gesleutel aan de rivieren om de delta leefbaar te houden. In de summerschool wilden we de internationale studenten min of meer laten ervaren hoe het is om in de omstandigheden van een delta te ontwerpen.

De opgave voor de summerschool was om een afgebakend gebied van de Waaloevers op schaal na te bouwen. Vervolgens werden in dat schaalmodel nieuwe toevoegingen ontworpen.

Het materiaal waarmee het schaalmodel werd gemaakt, was een zorgvuldig samengesteld mengsel van leem, zand en klei. In de aanloop naar de summerschool hadden Bob Zanders en Koen Geraedts geëxperimenteerd met mengsels die voldoende kneedbaar, stevig en soepel waren en die ook vormvast waren bij het drogen. Met het gekozen mengsel werd de ‘plaat’ van het schaalmodel aangelegd. Vervolgens konden de studenten het modelleren door bikken, schaven, meer of minder water toevoegen en andere technieken die al werkend ontstonden.

De Historische Tuin was een prachtig locatie om te bivakkeren.

Iedere groep presenteerde het plan dat zij voor een zone in het model hadden gemaakt. Cees Zoon en Paul Goedknegt van de gemeente Nijmegen waren ook bij de presentatie aanwezig en reageerden op de plannen.

DCIM100MEDIADJI_0009.JPG

De volgende summerschool in deze reeks van “International Summerschools on the Rhine River” zal door de Fachhochschule in Konstanz worden georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.