“Experience lectures” door Annalise Rees en Miranda Nieboer

Op vrijdag 15 juni 2018 werden door Dr. Annalise Rees en PhD-kandidaat Miranda Nieboer lunchlezingen verzorgd rond het thema “experience”. In de lezingen vertelden ze over twee verschillende onderwerpen van onderzoek, maar beiden hadden als gemeenschappelijk element dat de handeling en de ervaring centraal stonden in het onderzoek. Bij Annalise Rees vormden haar tekeningen en de manier waarop zij het tekenen tot verkennen had gemaakt het centrale thema. Door Miranda Nieboer werd het onderzoek naar interieure ruimte in Antarctische omstandigheden toegelicht.

Beiden waren bij de masteropleiding Architectuur te gast om mee te draaien in het voorbereidingsprogramma van het laatste grote reflectie- en beoordelingsmoment van het studiejaar: de gecombineerde beoordeling van de praktijkportfolio’s en de individuele koersbepalingen door de studenten. Tijdens het voorbereidingsprogramma werd er een formule toegepast die wel wat weg heeft van simultaan schaken. Alleen maakten de grootmeesters (Annelise en Miranda) nu maar één ronde langs de borden (de studenten). De lunchlezingen waren een onderbreking in het simultaan preppen.

Het beeld laat zien hoe Annalise Rees tijdens haar tochten op zee langs oude kusten en tussen de vissers die hun werk doen, tekenen gebruikt om te documenteren en vast te leggen. Tekenen is haar onderzoeksmiddel en de tekening is het document waarop de informatie is vastgelegd. Ze verwijst in haar werk naar de oude ontdekkingsreizigers die onbekend land, Terra Incognita, door middel van tekeningen en kaarten documenteerden. Voor Annalise is de tekening nog steeds de manier om onbekend terrein te ontginnen. En het begrip terrein moet dan breed opgevat worden; het gaat net zo goed over de plek, als over het handelen van de mensen en om dat te doorgronden. Terra Incognita is in dat opzicht meer metaforisch dan letterlijk onbekend land.
Bij de Universiteit van Tasmanië heeft zij haar manier van werken verder ontwikkeld en theoretisch onderbouwd met haar doctoraat als resultaat.
Op haar website staat veel beeldmateriaal en informatie over haar projecten. In een mooie tekst over haar project in Montreal beschrijft ze haar werkwijze: Finding Place – Annalise Rees

Miranda Nieboer, alumna van de masteropleiding Architectuur en momenteel in de afrondende fase van haar promotieonderzoek bij de Universiteit van Tasmanië, vertelde over haar onderzoek naar de ‘architectuur’ op Antarctica. Wat zijn de voorwaarden en de omstandigheden waarmee rekening moet worden gehouden om een verblijf op Antarctica mogelijk te maken? Om die omstandigheden aan den lijve te ondervinden is Miranda mee geweest met een expeditie op Antarctica. Het onderzoeksstation waar zij gedurende enkele weken verbleef, lag op 1100 kilometer van de kust. Om daar te komen trok een convooi van speciale ijstractoren gedurende 11 dagen telkens 100 km per dag over de volledig uitgestorven ijsvlakte. Behalve het convooi zelf, biedt de omgeving in die situatie geen enkel houvast. De film die Miranda over deze tocht vertoonde, liet niet alleen de gigantische leegte van het ijs zien, maar we hoorden ook het gevecht tegen vermoeidheid, slaap en desoriëntatie. Het komende jaar rondt Miranda haar onderzoek naar de interieure ruimtes op Antarctica af. Na de voltooiing van haar dissertatie zullen we haar ongetwijfeld op de Academie terug zien om uitgebreid over haar inzichten te vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.