Netwerklectoraat FUTURE URBAN REGIONS 2017-2020

Op 3 oktober 2017 presenteerde lector Eric Frijters de eindpublicatie van de eerste vier jaar van het netwerklectoraat Future Urban Regions. “Stedelijke vraagstukken, veerkrachtige oplossingen” heet de publicatie, die naast theoretische essays ook de projecten bevat die binnen de onderwijsprogramma’s van de zes Academies van Bouwkunst hebben gedraaid. In aanvulling op de onderwijsprojecten zijn ook veel case-studies opgenomen van ander steden in binnen- en buitenland. De publicatie laat aan de hand van de ontwerpstudies en concrete voorbeelden uit de praktijk zien hoe de stand van zaken is rond het centrale onderzoeksthema van de gezonde verstedelijking.

In de publicatie zijn ook veel studies opgenomen die door de 3e jaars studenten van de masteropleiding Architectuur zijn gedaan. Deze studies zijn ook door ArtEZ Academie van Bouwkunst gedocumenteerd. De laatste jaren is telkens een ‘magazine’ gemaakt.

Ook zijn er video’s waarin de bestudeerde onderwerpen door scenario’s werden verbeeld. Hier is een voorbeeld:

De publicatie “Stedelijke vraagstukken, veerkrachtige oplossingen” was, zoals gezegd, de afronding van de eerste vier jaar van het netwerklectoraat; de periode 2013 – 2016. Inmiddels draait de tweede rond al; van 2017 – 2020. Ook in de tweede ronde maakt het netwerklectoraat FUR deel uit van de ARO, de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp. De ARO wordt door meerdere Ministeries ondersteund en heeft als doel om de ontwerpkracht voor nieuwe ruimtelijke opgaven en innovatieve ontwerpoplossingen te stimuleren. De subsidie vanuit de ARO maakt het mogelijk dat FUR het onderzoek kan doen zonder de onderwijsbegroting van de deelnemende opleidingen te belasten.

Voor de periode 2017 -2020 heeft FUR een nieuwe werkwijze ontwikkeld. De nieuwe opzet is terug te vinden in de indeling van de publicatie. Centraal staan 3 vragen: wat, hoe en wie. Bij ‘wat’ gaat het er om de vraag te stellen naar wat gezonde verstedelijking is. Welke onderdelen maken er deel van uit? Welke onderwerpen kunnen in het onderwijs bestudeerd en onderzocht worden? Bij ‘hoe’ gaat het om de werkwijze en methodiek. Dit onderdeel zal de benaderingswijze van het netwerklectoraat verder uitdiepen en verfijnen. De derde vraag, ‘wie’, gaat over de partijen die betrokken zijn (of zouden moeten zijn) om de gezonde verstedelijking te realiseren.
Het lopende onderzoeksproject in ons onderwijs, dat nu door het 3e jaar wordt uitgediept in een kort atelier, hoort bij de laatste categorie, maar het toont ook de verwevenheid met de vragen ‘wat’ en ‘hoe’.

Eric Frijters wordt als lector ondersteund door 6 onderzoekers en een ‘projectmanager’ die zorgt dat alles soepel loopt. In de praktijk zullen de onderzoekers veel samenwerken, niet alleen met elkaar, maar ook met de masteropleidingen van de Academies van Bouwkunst. Vanuit het perspectief van de opleiding levert het netwerklectoraat een waardevolle bijdrage aan het programma: er worden actuele en complexe onderwerpen aan de orde gesteld, er wordt door de studenten geoefend met onderzoeksvaardigheden en de studenten krijgen zicht op nieuwe beroepsrollen die zich in het werkveld aan het ontwikkelen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.