Summerschool 2017 Strasbourg | de video’s

Van 8 tot en met 12 juli 2017 vond de vijfde editie van de Summerschool plaats. Dit keer hadden de INSA en ENSAS in Straatsburg de handen ineen geslagen om een workshop op te zetten rond het thema Rheinliebe / Rhin mon amour. Samen met studenten van de architectuuropleidingen van de Fachhochschule Konstanz en ArtEZ Academie van Bouwkunst werden gemixte groepen samengesteld. Om het centrale thema uit te werken, kon iedere groep een eigen locatie aan de Rijn uit zoeken (ook in de oude havenbekkens van Straatsburg) en iedere groep mocht de uiting van de liefde voor de Rijn zelf concreet maken. Het eindproduct was wel voorgeschreven: iedere groep moest een korte film maken.

De gekozen thematiek hield ook verband met de transities die het havengebied van Straatsburg doormaakt. Een groot deel van de havenactiviteiten worden verplaatst naar nieuwe havenbekkens verderop in de Rijn. De vrijgekomen gebieden worden herontwikkeld zoals dat in veel havensteden aan de hand is. De relatie met de Rijn heeft in Straatsburg nog een extra component doordat aan de overzijde Duitsland ligt. Straatsburg en Kehl werken aan goede verbindingen; een symbolische geste is de vriendschapsburg voor voetgangers en fietsers die beide steden verbindt. In aanvulling op deze brug is inmiddels ook een lightrailbrug gebouwd, waardoor het openbaar vervoer beide steden op elkaar aansluit. Het havengebied van Straatsburg zal de komende jaren stap voor stap op de stad worden aangesloten. De havenstructuur blijft daarbij bewaard en de aanwezigheid van de Rijn is daarmee onmiskenbaar.

Om de studenten een voorbeeld te laten zien van een crossover / internationaal ruimtelijk ontwikkelingsproject werd een bezoek gebracht aan IBA Basel. Na een lezing over de geschiedens van dit langjarige project en de huidige stand van zaken ging een fietstocht door Basel, langs de oevers van de Rijn en eindigde de tocht met een zwempartij in de Rijn. (Een mooie formule werd daar gebruikt. Vanwege de sterke stroming waren er waterdichte zakken waar je je spullen in kon doen en als je dan ging zwemmen nam je je spullen een eind mee over het water. Bij de aanlandplaats kon je je dan weer omkleden. Het kostte natuurlijk wel even tijd om weer op de plek van vertrek terug te komen.)

Hieronder de video’s die door de studenten zijn gemaakt.

 

 

 

 

 


Tijdens de fietstocht door Basel, 9 juli 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.